Първи стъпки в скоростното четене

скоростно-четене-6
 • Каква е разликата между Възприемане и Запомняне?
 • Защо се „отнасяме“, докато четем и как да
  предотвратим това да се случва?
 • Кои са основните стъпки на настройка и
  подготовка необходими, за да четем по-бързо?
 • Какво е психорелаксивна концентрация и
  защо е тя толкова важна в процеса на скоростното четене?
 • Какво е регресия и как да се
  справим с нея по време на четене?
 • Що е то субвокализация – как, кога и защо да я използваме?
 • Как в действителност четем и възприемаме информация?
 • Какво е „Водачът“ и как той ни помага, за да четем по-бързо?

Зад скоростното четене, като термин, стои не една, а множество от
техники, които служат за значително по-бързото възприемане и 
едновременно с това по-качественото разбиране на текстове, книги
или каквато друга информация ви хрумне, без значение от обема.

Повечето хора четат с около 150 до 200 думи в минута и възприемат 
средно 70% от прочетения материал. Но според повечето направени 
изследвания, се оказва, че до 24 часа над 80% от материала изчезва.


Това е така заради навлизането в така нареченото състояние на
автохипноза, което често се появява в процеса на нормално четене.

Автохипноза е онзи момент на ‘буксуване’, в който изпадате, 
когато започнете да се отнасяте и мислите за нещо различно от това,
което четете. И колкото повече това се случва, толкова повече спада
нивото ви на възприемане и запомняне.

Възприемане и запомняне

Съществува известна (и с това имам предвид голяма) разлика между това да възприемете и да запомните дадена информация. И колкото по-ясно разбиране имате за това, толкова по-продуктивни ще бъдете във всеки един момент на учене.

Възприемането е разбиране;може да се осъществи още в първия момент на поемането на информация. Но за да запомните прочетеното, е необходимо да го повторите приблизително 3 до 5 пъти, като всяко повторение е хубаво да включва в себе си възможно най-голям брой от вашите сетива: допирзвук, картинамирис и вкус

скоростно четене

Така, имайки предвид тази разлика и етапа на четене, на който се намирате, можете да вземете и правилното решение за това коя техника и подход е най-удачно приложите във всеки един момент. Сега, след като вече знаете това, можем да преминем нататък.

Запазване на концентрация по време на четене

Добре – за да обясня най-качествено това, което искам да ви
споделя сега ще ви поканя да направим малка игра – ето я и нея.

Можете ли да си спомните последния път, в който сте прочели нещо до толкова интересно, че това моментално ви е отнесло на цяло едно ново пътешествие от размисли и страсти, което има малко общо с това, което има в книгата?

Или както си четете изведнъж се улавяте как от последните две три страници не помните нищо, просто защото мозъкът ви е мислил за нещо съвсем различно, като това какво ще има за вечеря.

Изпадането в подобно състояние се нарича автохипноза.

Автохипноза е точно този момент на ‘буксуване’, в който изпадате, 
когато започнете да се отнасяте и мислите за нещо различно от това,
което четете. И колкото повече това се случва, толкова повече спада
нивото ви на възприемане и запомняне.

И причината за появата на въпросните автохипнотични състояния е, че не четете достатъчно бързо! 

Повечето хора четат с около 150 до 200 думи в минута и възприемат 
средно 70% от прочетения материал. Но според повечето направени 
изследвания, се оказва, че до 24 часа над 80% от материала изчезва.

Но когато подавате на мозъка ви достатъчно бързо информация, от
поне 500-800 думи в минута, то той има достатъчно ресурс, който да
 обработва и който да го държи буден.

Каквото и да правите, ако забележите, че мислите за нещо различно от това, с което се занимавате, то това означава, че не използвате достатъчнo голяма част от капацитета, който притежавате, в резултат на което мозъкът ви се насочва в друга посока. 

Ето какво можете да направите, за да промените това още
сега и да подобрите скоростта и качеството, с което четете.

Разбира се, както с всяко друго нещо – колкото повече инвестирате и отделяте за себе си – време, внимание, желание – толкова повече това, което ви давам тук ще ви послужи.

скоростно четене 3

Принципи на скоростното четене

Ето четири от техниките, които веднага можете да приложите,
за да подобрите скоростта ви на четене и възприемане. 

Настройка и регресия

Често, когато човек усети, че навлиза в автохипноза, недоволен от това, че се е ‘отнесъл’, първото нещо, което прави, е да се върне назад в текста, след което се започва едно препрочитане на информацията от последните редове, а много пъти с първото повторение идва и още едно, а после и още едно…

Тази така наречена регресия, която правите води до следните няколко ситуации, които, ако знаете как да избегнете, мозъкът ви ще ви бъде вечно благодарен.

Когато правите регресий вие изтривате това, което сте прочели. Това се случва, защото паметта най-силно се влияе първо от емоциите и картините, които асоциирате с дадено преживяване.

Неприятното чувство на недоволство, с което се връщате, за да прочетете даденото изречение или параграф, диктува на мозъка, че това е по-скоро информация, която не ви кара да се чувствате добре. Следователно, той решава, че е по-добре тя да бъде потисната и забравена.

По същия начин е вярно и обратното – когато прочетете нещо наистина хубаво, което ви вдъхновява и ви носи чувство на удовлетворение и радост, то мозъкът разчита позитивните емоции, които този къс информация ви е донесла, и подава необходимите сигнали, за да бъдетя запомнена по-добре. 

Затова е и толкова важно настроението и отношението, с които
навлизате, но и поддържате при всяка сесия на четене и учене.

скоростно четене 1

Субвокализация

За начинаещите скоростни читатели субвокализацията е често първото и най-интригуващо умение, в което решават да инвестират енергия.

И от една страна това е разбираемо – докато субвокализирате няма как да вдигнете скоростта си на четене над 200 (може би 300) думи в минута, тъй като това е близо скоростта, с която вътрешният ви глас най-бързо може да ‘изговаря’ информацията на ум.

От друга страна, за мнозина това е доста дълбоко вкоренен навик и е
важно много деликатно и с постоянство да се подходи към него, за
да се постигне успех.

И не мисля, че съществува сбит вариант, в който достатъчно силно съм способен да акцетирам и подчертая колко важно е отношението, с което усвояването на този вид умения следва да протече. Тези от вас, които четат това и са били на наше обучение биха разбрали това най-добре.

Бидейки внимателни със себе си и прилагайки успешно избрана от вас техника за успокояване на гласа в главата, ще разберете, че вие не четете посредством този глас, а благодарение на очите ви.

Именно очите са онази любопитна част от вас, която възприема информацията, а гласът само я повтаря. Затова е толкова по-важно да се съсредоточите върху движенията, които извършвате с очи, от колкото това какво повтаря мозъкът ви след това.

До колко движенията на очите са оптимални се определя от цяла поредица фактори, като броят скокове, които правите за един ред, броят редове, които следите едновременно, местата, на които се фиксирате, докато четете, също така диаметърът на вашата, така наречена, визуална глътка – вертикалната и хоризонталната такава, ритъмът на четене, който следвате, посоката, по която се движите…

Всичко това може да изглежда, като много информация, която да бъде смляна и именно това е една от причините да създадем курсовете по скоростно четене и метачетене. И тъй като всеки един от изброените елементи е част от цялото, то от ключово значение е освен да познавате различните техники, да знаете как да ги прилагате хомогенно, а от там вече да изградите и собствен стил.

Това, което сега съм ви подготвил е пособие, което, в случай че знаете как да използвате – всичко остнало, което изброих би било много по-лесно за усвояване и интегриране в начина, по който четете и има потенциала да подобри качеството и скоростта, с които четете експоненциално!


Използвайте водач

скоростно-четене-5

Един от най-добрите начини да подобрите движението на очите ви е именно употребата на така нареченият водач. Убеден съм, че на някои от вас това им звучи, като нещо твърде очевидно и семпло, но, както казва един от моите ментори: “Васе, това, което хората знаят, не е това, което хората правят.“

И ако употребата на водач е нещо просто, то по никакъв начин не е толкова елемнтарно.

Ползването на водач, макар и не задължително, е в основата на начина, по който ще посеете и развиете вашите умения за скоростно четене.

За това и моята покана е да започнете за използвате водач, докато четете.

Писец, химикалка, сламка или нещо друго, по-тънко, (само в краен случай пръст) водачът ще ви помогне в това да научите учите ви как да се движат значително по-бързо!

Това е така, заради начина, по който очите следят обектите в пространството: в зависимост дали предметът се движи или е статичен,очите следят движението или се спират, за да го фиксират.

И тъй като книгите обикновено нито се разхождат, нито летят, докато четем (ние може и да се движим, но те остават статични), то именно фиксиращият момент е този, който ни интересува повече в момента.

Тези, така наречени подскоци се наричат (изненада!) фиксации!

Повечето неопитни читатели правят повече фиксации (средно 7 на ред) и поемат съвсем малко информация на всяко едно спиране, което, както вече се убедихме по-рано, съвсем не ни помага, докато четем.

От своя страна опитните читатели могат дори и само с
две фиксации да погълнат информацията от целия ред.

скоростно четене 99


Фиксации

Един от най-лесните начини да подобрите качеството и съответно броя на фиксациите, които правите, е като започнете да четете всеки ред от втората или третата дума и да спирате на последната (или дори предпоследната) от реда.

И най-добрият начин да си помогнете в създаването на подобен навик е именно употребата на водач, който да ви насочва към съответните места на всеки един ред.

Когато опитате техниката, ще забележите, че можете да използвате периферното ви зрение и лесно да видите думите, които се намират около тази, която сте фиксирали.

Прилагайки тази техника и развивайки периферното зрение с различни игри за очи, вие можете много по-бързо да поглъщате информация от цял един ред. Прилагането на подобна двускокова фиксация може подобри скоростта ви на четене с до 350%!

Казвайки това, моля, не ми вярвайте – първо го
изпробвайте, след това може да ми благодарите. 🙂

Релаксивно състояние

Важно е, когато развивате своята скорост, да бъдете спокойни относно нивото на разбиране на даденото съдържание. Много хора смятат, че не непременно са разбрали достатъчно. Ако, обаче, си направят тест за
възприемане, то бързо установяват, че са разбрали много повече, от
колкото осъзнават.

За това и помнете този основен, важен принцип:

Липсата на доказателства не е доказателство за липсата!“

Споделете с приятел

светът на суеверията 0

Светът на суеверията

Сигурно познавате суеверни хора. Или пък самите вие сте такива. Окичване с червени конци, хвърляне на сол през рамо, заобикаляне на стълби като опарени. Навсякъде

Прочети още »