Светът на суеверията

светът на суеверията 0

Сигурно познавате суеверни хора. Или пък самите вие сте такива. Окичване с червени конци, хвърляне на сол през рамо, заобикаляне на стълби като опарени. Навсякъде във всекидневието ни е пълно с капани, които да ни подтикнат да се поддадем. Никой не може да обясни защо и как, наглед нелогични и незвъзможни неща могат да оказват толкова силно влияние и да им вярваме. Интересното е че никой не е застрахован, няма значение колко сме умни, образовани или богати. Черната котка или петък 13ти могат по всяко време да ни застигнат. Още от древността и Средновековието хората са вярвали в специалното значение на определени събития, места. Имали са специални ритуали за предпазване от беди или предизвикване на благоденствие. По своята същност, суеверието представлява вяра в свръхестествени сили и вяра или заблуда, че такива сили могат да бъдат повлиявани и регулирани. Вярно или не, много хора носят в джоба си подкова за късмет или връзват на дечицата си червен конец против уроки. Ще ви представим някои широко разпространени и интересни суеверия по целия свят. 


Суеверия за парите

Може би една от сферите в живота ни, която е най-повлияна от суеверията. Хората правят какво ли не, ако вярват, че то ще им донесе пари или ще задържи тези, които вече имат. Ето някои разпространени вярвания, които сигурно и вие сте чували или правите. 

намерена стотинка – може би най-разпространеното суеверие, което дори не се приема за такова. Да вземем намерената на земята стотинка изглежда като най-нормалното нещо на света. Дори смятаме, че ако я пренебрегнем все едно си подритваме и изоставяме късмета.

пари на заем – поверието гласи, че вечер не се дават заеми. Ако решим да помогнем на приятел най-добре е да е сутрин, но не и в понеделник, за да не тръгне цялата ни седмица на даване. В понеделник трябва да избягваме плащането на така любимите ни сметки, както и да правим големи покупки.

Искате ли приятел или близък да е добре финансово – ако решите да подарявате портфейл, задължително вътре сложете малка символична сума, за да има късмет получателят. А обичате ли да си свиркате с уста? Според езическо поверие така се викат зли духове и се смята, че да си свиркаш е на безпаричие. Но пък има интересна история, която тръгва от моряците. Смята се, че когато е имало безветрие, всички на борда на кораба или лодката започвали да си свиркат, за да извикат вятъра и да се опънат платната. Това се е пренесло и в анимационните филмчета и всеки моряк на кораб си подсвирква. 

Чували сте сигурно и че, ако ви сърби дясната ръка ще вземате пари, а видите ли паяк вкъщи, пренепрегвате страха от малките гадинки и се радвате, защото носи благоденствие. Друго, широко разпространено поверие, е че ако ви наака пиле трябва да очаквате да получите пари. При сърбеж в лявата ръка, пък, се очертава да давате, но ако вече сте видели паяк вкъщи или сте имали близка среща с пернато същество, не се притеснявайте  : )

Всеки от нас му се е налагало да измисля подарък и знаете колко е трудно понякога. След дълго чудене и маене, взимаме нещо и се надяваме да не бъде хвърлено по нас, когато го подарим. Не можем да ви дадем идеи за добри подаръци, но ще ви кажем за няколко неща, поверията, за които гласят, че носят лош късмет и не бива да се подаряват.

нож, ножици – смята се, че подаряването на всякакви режещи предмети вещае лош късмет и може да съсипе връзката ви с човека. Според поверието, по този начин се символизира желанието да се прекъснат отношенията. Има приета практика човекът, който получава подаръка, да даде символична сума на подаряващия, като „заплащане“, така предметът вече не е подарък, a покупка и лошият късмет няма да ни сполети.

часовник – в много страни да подаряваш часовник се смята за лош знак. Това вярване има своите корени в Китай. Китайският йероглиф, с който се означава думата „часовник“ много прилича на този, за думата „смърт“. Китайците вярват, че подареният часовник отчита времето, което остава на човека на този свят. В други страни поверието гласи, че ако подарим часовник, сякаш обещаваме скарване или раздяла, не чак толкова фатално, но също неприятно. Тук отново го има обичаят, че ако подаръкът се заплати, поверието няма сила.

Няма как да подминем и прословутото счупено огледало.

Всеки знае седемте години лош късмет или нещастна любов, които го очакват, ако прояви несръчност и счупи огледало. От древни времена огледалото има голямо и специално значение в живота на хората. Смята се, че то отразява душата на човек и може да приема и излъчва енергията на хората.

Едно от вярванията е, че не е добре да имаме огледало срещу леглото си или срещу входната врата на дома. Тези неща биха ни донесли лош късмет и енергия вкъщи. Друго поверие, което много хора спазват, е ако тръгнем да излизаме задължително да се погледнем в огледалото, преди пак да излезем. Не звучи налудничаво, най-вероятно никой няма и да ни види да го правим, пък и дори и да не помага, поне няма да навреди. Това си казват много хора. 

Освен за мебелите вкъщи, и за храната има поверия известни на много хора. Най-вече за солта и захарта. Виждали сте и по филми и на живо да се хвърля сол през рамо против уроки. За разлика обаче от това, да разсипеш сол се смята за лош късмет. Някога солта е била скъп продукт и малко хора са можели да си я позволят, затова се е смятало, че ако я разсипеш показваш неуважение към парите и собствеността си, което пък ще донесе лош късмет.

За сметка на това, разсипването на захар носи добър късмет, а ако е разсипана от неомъжено момиче, то скоро тя ще срещне годеника си. Друго поверие свързано с любовта е, че ако жена или момиче пресоли гозбата си, то тя е влюбена. 

И ставайки дума за домакинство и женитба – поверие гласи, че вечер не бива да изхвърляме боклука от вкъщи, а пръстен никога не даваме директно от ръка на ръка, а го оставяме първо на масата. Това поверие съм виждала много хора да спазват, дори без да се замислят, някак механично, приели са го за вярно, дори самата аз го спазвам : )

Ще споменем и така известното „чукане на дърво“, което много от нас също чинно изпълняваме. Дали ще чукнем на истинско дърво, като маса или стол, или ще чукнем по главата си, вярваме че това ще донесе късмет и ще ни предпази от уроки. Поверието води началото си от древността, когато предците ни са смятали, че добрите духове живеят в дърветата и с почукването могат да ги извикат на помощ. 

И нещо за пушачите – не палете 3 цигари от едно огънче – много интересно поверие, което води началото си от Първата световна война. През нощта, пламъкът е служел за ориентир на врага. Ако той види първото запалване, ще разбере къде е единият от вас, при второто – ще знае за втория, а при третото..досещате се. 

Виждате, че суеверията могат да са най-разнообразни, налудничави и не чак толкова. Могат да засягат личен живот, обзавеждане, храна, всичко което ни заобикаля. Но вярваме или не, можем да ги оставим на спокойствие да съществуват и да се изпълняват покрай нас, стига да не вредят или ние да навредим на някого чрез тях. 

ПС:

Знаем, че не споменахме нищо за минаването по стълба, подковата, черната котка и нейният приятел петък 13ти, но сме сигурни, че вие можете да ни разкажете дори по – интересни истории за тях : )

Споделете с приятел